Ποιο ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο

Ο κύκλος της εμμήνου ρύσεως ορίζεται από την πρώτη ημέρα που ξεκινά η έμμηνος ρύση μέχρι και την τελευταία ημέρα πριν την επόμενη περίοδο. Η πιθανή ημέρα ωορρηξίας είναι 14 ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημέρα της επόμενης περιόδου και όχι 14 μέρες μετά την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου, όπως είναι η κοινή αντίληψη. Για τις γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο 28 ημερών, η ημέρα αυτή είναι η ίδια και για αυτό γίνεται ο λανθασμένος υπολογισμός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως στο σημείο αυτό το γεγονός ότι δεν  έχουν όλες οι γυναίκες κύκλο 28 ημερών.
Για παράδειγμα, για μία γυναίκα που έχει κύκλο 30 ημερών, η πιθανή ωορρηξία της θα συμβεί την 16η ημέρα από την πρώτη ημέρα της τελευταίας (προηγούμενης) περιόδου (δηλαδή 14 ημέρες από την πρώτη ημέρα της επόμενης –αναμενόμενης- περιόδου).
Τα ωάρια ζουν το πολύ μία έως 2 μέρες, ενώ τα σπερματοζωάρια ζουν περισσότερο έως και 5 μέρες. Η πιο γόνιμη περίοδος (το διάστημα εκείνο με τις περισσότερες πιθανότητες εγκυμοσύνης ως αποτέλεσμα σεξουαλικής επαφής) είναι 5 ημέρες πριν μέχρι 1 με 2 ημέρες μετά τη φάση της ωορρηξίας.

Η πιθανότητα επίτευξης εκγυμοσύνης ανά κύκλο είναι περίπου στο 20%. Με δεδομένο ότι περίπου 1 στους 5 κύκλους είναι γόνιμος, το πιθανότερο είναι ότι η γυναίκα θα συλλάβει με την τρίτη, την τέταρτη ή ακόμη και την πέμπτη προσπάθεια. Kατά συνέπεια μην ανησυχήσετε για τη γονιμότητά σας μετά από δύο ή και περισσότερες «αποτυχημένες» προσπάθειες.

 

Όταν ένα ζευγάρι δεν καταφέρει να συλλάβει μετά από ένα έτος συστηματικών (1-2 φορές την εβδομάδα) και απροστάτευτων επαφών (χωρίς αντισύλληψη ή χρήση προφυλακτικού), θεωρείται υπογόνιμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Oργανισμό Yγείας. Tο χρονικό διάστημα του ενός έτους μειώνεται στους έξι μήνες για μια γυναίκα άνω των 35 ετών.
Διεθνώς το 15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας, υπολογίζονται σε 50-80 εκατομμύρια, αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας. Στην Eλλάδα, εκτιμάται ότι έχουμε υψηλότερο ποσοστό υπογονιμότητας (15-20%), γεγονός που αποδίδεται στη μεγαλύτερη συχνότητα γυναικολογικών προβλημάτων όπως οι συμφύσεις της μήτρας και η απόφραξη σαλπίγγων αποτέλεσμα της περιορισμένης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των νέων (χαμηλό ποσοστό χρήσης του αντισυλληπτικού χαπιού ή του προφυλακτικού) με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλο αριθμών εκτρώσεων και σε συχνές φλεγμονές.