Πρώτο τρίμηνο

Εγκυμοσύνη, 1ος μήνας

Το μεγαλύτερο μέρος του 1ου μήνα της εγκυμοσύνης δεν γίνεται συνήθως αντιληπτό. Αρκετές φορές υπάρχουν συμπτώματα όπως πρήξιμο στους μαστούς και εύκολη κόπωση, όμως η γυναίκα αρχίζει να υποψιάζεται την εγκυμοσύνη όταν καθυστερήσει η περίοδος. Τα περισσότερα τεστ κυήσεως του εμπορίου θα καταδείξουν την εγκυμοσύνη τις πρώτες ημέρες μετά την αναμενόμενη περίοδο που καθυστέρησε. 

 

Κάθε πότε αλλάζει ο μήνας;

Η συνολική διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 40 εβδομάδες μετρώντας από την 1η ημέρα της τελευταίας περιόδου. Η αλλαγή του μήνα συμβαίνει  7 μέρες μετά την ημερομηνία αυτή. Επομένως αν η τελευταία περίοδος είναι πχ 10 Σεπτεμβρίου, τότε η αλλαγή του μήνα γίνεται στις 17 κάθε μήνα. Έτσι στις 17 Οκτωβρίου συμπληρώνεται ο 1ος μήνας, στις 17 Νοεμβρίου ο δεύτερος κοκ.

 

Τι θα πρέπει να προσέξω στον 1ο μήνα;

Η εγκυμοσύνη δεν είναι μια παθολογική κατάσταση, ωστόσο απαιτεί προσοχή και επιμέλεια προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την γέννηση ενός υγιούς νεογνού παράλληλα με τη διασφάλιση της υγείας της μητέρας. Έτσι, απαγορεύεται η λήψη φαρμάκων χωρίς προηγούμενη συμβουλή του γυναικολόγου. Επιπλέον θα πρέπει οι καπνίστριες να διακόψουν  το κάπνισμα και να αποφευχθεί η λήψη αλκοόλ, διότι αμφότερα προκαλούν βλάβες στο έμβρυο. Ο 1ος και ο 2ος μήνας χαρακτηρίζονται από έντονο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του εμβρύου και από τη δημιουργία οργάνων. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε φάρμακα και εξωγενείς βλαπτικούς παράγοντες.

 

Εγκυμοσύνη, 2ος μήνας

Σε όλη τη διάρκεια του 2ου μήνα της εγκυμοσύνης (περίπου μέχρι το τέλος της 10ης εβδομάδας) επιτελείται η δημιουργία όλων των οργάνων του εμβρύου. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ ευαίσθητη και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση σε βλαπτικές ουσίες (κάπνισμα, αλκοόλ) και σε φάρμακα χωρίς προηγούμενη συμβουλή του γυναικολόγου. Το έμβρυο είναι καθαρά ορατό στο υπερηχογράφημα, ενώ είναι διακριτή και η λειτουργία της καρδιάς του.

Η μητέρα μπορεί να αισθάνεται ολοένα κα περισσότερο ναυτία ή να κάνει εμέτους, ιδίως τις πρωινές ώρες. Λίγες φρυγανιές (ξηρά τροφή) το πρωί μπορεί να βοηθήσουν να ξεπεράσει η έγκυος το πρόβλημα της ναυτίας. Υπάρχει γενικότερα εύκολη κόπωση, λόγω της ανόδου της στάθμης των ορμονών στο αίμα. Ακόμα και απλές καθημερινές δραστηριότητες φαίνεται να χρειάζονται πολύ περισσότερη ενέργεια και κόπο από ότι πριν την εγκυμοσύνη, οδηγώντας την έγκυο σε εξάντληση στο τέλος της ημέρας. Είναι απαραίτητο η έγκυος να κοιμάται αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας και να εκμεταλλεύεται κάποια χρονικά διαστήματα την ημέρας προκειμένου να ξεκουράζεται.

Σε αυτή τη χρονική φάση είναι χρήσιμο να γίνει η πρώτη επίσκεψη στο γιατρό σας. Εκεί θα ληφθεί ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και θα προγραματιστούν οι εξετάσεις οι οποίες θα γίνουν κατά τη διάρκεια της κυήσεως.

 

Εγκυμοσύνη, 3ος μήνας

Τα περισσότερα όργανα του εμβρύου ολοκληρώνουν τη μορφή τους στον 3ο μήνα. Το έμβρυο είναι μια μικρογραφία ανθρώπου, τα βλέφαρά του είναι κλειστά και το δέρμα του διάφανο. Από εδώ και πέρα το έμβρυο αυξάνεται σε μέγεθος και συνεχίζεται η ωρίμανση των λειτουργιών των οργάνων του.

Στο τέλος του τρίτου μήνα η μήτρα που κυοφορεί έχει μεγαλώσει αρκετά ώστε να είναι ψηλαφητή από την κοιλιά ακριβώς πάνω από την ηβική σύμφυση(στο σημείο δηλ. που τελειώνει το τριχωτό του εφηβαίου).