Έκκριμα θηλής

Έκκριμα θηλής (αποβολή υγρού από τη θηλή του μαστού)

 

Ο αδένας του γυναικείου μαστού αποτελείται από πολλούς μικρότερους αδένες τα αδενικά λόβια, κάθε ένα από τα οποία επικοινωνεί με τη θηλή του μαστού μέσω μικρών σωληναρίων (εκφορητικοί πόροι), ώστε να αποβάλλεται το έκκριμά του. Αρκετές γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν να βγαίνει μικρή ποσότητα υγρού από τη θηλή τους, όταν πιέσουν το μαστό ή την περιοχή γύρω από τη θηλή. Αυτό το υγρό που συνήθως είναι κιτρινωπό ή πράσινο και δεν περιέχει αίμα, παρατηρείται κυρίως σε γυναίκες με ινοκυστική μαστοπάθεια και δεν αποτελεί συνήθως λόγο ανησυχίας.

Η αποβολή γαλακτόχρωμου εκκρίματος που ονομάζεται γαλακτόρροια,  συμβαίνει συχνά κατά τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό και στην περίπτωση αυτή θεωρείται φυσιολογικό εύρημα. Γαλακτόρροια επίσης παρατηρείται σε γυναίκες με υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμό) ή σαν παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Τέτοια έκκριση τέλος, μπορεί  να οφείλεται σε  όγκους της υπόφυσης (έναν αδένα που βρίσκεται στον εγκέφαλο), οι οποίοι προκαλούν γαλακτόρροια, μέσω αύξηση μίας ορμόνης που λέγεται προλακτίνη.

Όταν παρουσιάζεται αυτόματη έκκριση υγρού (υγρό που βγαίνει από μόνο του, χωρίς πίεση του μαστού ή της θηλής) ή όταν το υγρό είναι διαυγές ή αιματηρό, μπορεί να οφείλεται σε κάποιο μικρό καλόηθες ογκίδιο μέσα σε κάποιον πόρο του μαστού, ή σπανιότερα σε καρκίνο του μαστού.

Κάθε γυναίκα με έκκριμα θηλής πρέπει να επισκέπτεται το γιατρό της, ο οποίος θα πρέπει να αξιολογήσει τον τύπο του εκκρίματος και να προτείνει τις κατάλληλες εξετάσεις (μαστογραφία, υπερηχογράφημα ή ειδική εξέταση των πόρων του μαστού).