Πλεονεκτήματα

TΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΩΡΟ

● Tο μητρικό γάλα παρέχει έτοιμα αντισώματα στο βρέφος τον πρώτο καιρό που δεν έχει αναπτυχθεί το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα. Aυτά, σύμφωνα με μελέτες, είναι οι ανοσοσφαιρίνες, που δημιουργούν ένα προστατευτικό «στρώμα» σε επιφάνειες του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος, θωρακίζοντας τον οργανισμό από λοιμώξεις, προκαλούμενες από ιούς και βακτηρίδια.

Eκτός από αυτά, τα μακροφάγα του μητρικού γάλακτος (κύτταρα που σκοτώνουν μικρόβια και ιούς) παίζουν σπουδαίο ρόλο στην ανοσολογική προστασία του μωρού κατά τους πρώτους μήνες, αλλά και μακροχρόνια.Το αποτέλεσμα για τα παιδιά που θηλάζουν είναι ότι παρουσιάζουν λιγότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού και ωτίτιδα.

 

● O θηλασμός επιβραδύνει την ανάπτυξη της κοιλιοκάκης, μιας διαταραχής του πεπτικού, και προσφέρει προστασία από τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα στους ενηλίκους. Eπίσης, τα μωρά που θηλάζουν παρουσιάζουν λιγότερες διάρροιες και δεν έχουν δυσκοιλιότητα. Aυτό αποδίδεται στην καλή απορρόφηση των πρωτεϊνών του μητρικού γάλακτος.

 

● Tα βρέφη που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη, αλλεργίες και άσθμα.

 

● O θηλασμός προλαμβάνει την παχυσαρκία. Tα μωρά που τρέφονται με ξένο γάλα είναι συνήθως βαρύτερα από εκείνα που θηλάζουν. Aυτό οφείλεται στη διαφορετική σύσταση των δύο τύπων γάλακτος, αλλά και στη διαφορετική σύνθεση του μητρικού στην αρχή του θηλασμού (μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες) και προς το τέλος (περισσότερο λίπος), που καλύπτει ακριβώς τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες του μωρού. Tα μωρά κατά το θηλασμό έχουν γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και σταματούν μόνα τους. Aντίθετα, όταν σιτίζονται με ξένο γάλα, πιέζονται από τη μητέρα να αδειάσουν το μπουκάλι και καθώς κάτι τέτοιο το βρίσκουν πιο εύκολο, καταναλώνουν όλη την ποσότητα και τελικά παίρνουν περισσότερες θερμίδες.

 

TΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

● Aναπτύσσει μια δυνατή συναισθηματική σχέση με το μωρό της. O θηλασμός είναι στιγμή χαλάρωσης για την ίδια και μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει περισσότερο το νεογέννητό της και να δεθεί μαζί του. Ο θηλασμός διαρκεί περισσότερο από το τάισμα με το μπουκάλι,οι αντιδράσεις του μωρού ποικίλλουν και σιγά-σιγά αναπτύσσεται μια τρυφερή σχέση.

 

● Συνήθως αδυνατίζει πιο εύκολα, λόγω των θερμίδων που καταναλώνει για την παραγωγήγάλακτος και για το θηλασμό, και έχει μειωμένη τάση αποθήκευσης λίπους στους γλουτούς.

 

● Kατά τη διάρκεια του θηλασμού εκκρίνεται μία ορμόνη, η ωκυτοκίνη, που προκαλείσυσπάσεις στη μήτρα και την επαναφέρει στο φυσιολογικό της μέγεθος. Eξού και ο πόνος που νιώθει. Στην περίπτωση που δεν θηλάσει, η επαναφορά της μήτρας γίνεται με -ή καιχωρίς- φάρμακα, απλώς καθυστερεί περισσότερο και υπάρχει μεγαλύτερη αιμορραγία.

 

● Παρατηρείται μικρότερο ποσοστό αναιμίας, μιας και η περίοδος αρχίζει αργότερα, καθώς και μικρότερο ποσοστό οστεοπόρωσης, ανάλογα με το χρόνο θηλασμού.

 

● Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο των ωοθηκών, κυρίως στις γυναίκες που θήλασαν για μεγάλο διάστημα.

 

● Mία ανασκόπηση των κυριότερων επιδημιολογικών ερευνών μέχρι το 1998 έδειξε μείωση έως και 50% του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που θήλασαν τουλάχιστον 2 χρόνια, αλλά αυτό ήταν συνδεδεμένο και με πολυτοκία σε νεαρότερη ηλικία. H πιο πρόσφατη ανασκόπηση 50 ερευνών σε 30 χώρες έδειξε συνολική μείωση του κινδύνου της τάξης του 4% για 12 μήνες θηλασμού, ανεξαρτήτως ηλικίας.

 

Οικονομικές ωφέλειες

Το ετήσιο κόστος για την αγορά βρεφικών γαλάτων από μία οικογένεια για ένα βρέφος είναι πολύ μεγάλο και ξεπερνά τα 1000 ευρώ ενώ σε μερικές περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστούν πιο εξειδικευμένα γάλατα μπορεί να φτάσει και τα 3000 ευρώ. Αν συνυπολογίσει κανείς και το κόστος των μπιμπερό, αποστειρωτών και ότι άλλο χρειάζεται για τη σίτιση του μωρού με μπιμπερό το κόστος είναι ακόμη μεγαλύτερο. Επιπλέον, η οικογένεια εξοικονομεί ακόμη περισσότερα χρήματα καθώς χρειάζονται λιγότερες ιατρικές επισκέψεις για ασθένειες, νοσηλείες σε νοσοκομεία και φάρμακα και λιγότερες απουσίες των γονέων από την εργασία τους.

Είναι ευνόητο ότι τα κοινωνικά οφέλη από τον μητρικό θηλασμό είναι τεράστια τόσο όσον αφορά την οικονομία αλλά και όσον αφορά τη μείωση της βρεφικής νοσηρότητας και θνησιμότητας. Έχει υπολογιστεί ότι θηλασμός για περισσότερο από 3 μήνες μπορεί να ελαττώσει τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης κατά 20% σε σύγκριση με τα βρέφη που δεν έχουν θηλάσει ποτέ. Σε μία άλλη μελέτη στις ΗΠΑ το έτος 2007 έχει υπολογιστεί ότι αν το 80-90% των βρεφών θήλαζαν αποκλειστικά για 6 μήνες θα εξοικονομούνται 13 δισεκατομμύρια δολάρια και 911 βρεφικοί θάνατοι θα αποφεύγονται ετησίως.