Οδηγίες για σωστό θηλασμό

    • Ο θηλασμός αρχίζει το συντομότερο δυνατό, ακομή και αμέσως μετά τον τοκετό.

 

    • Κάθε πρωί κάνετε μπάνιο καθαριότητας πλένοντας το στήθος σας, τις πτυχές κάτω από αυτό και τις μασχάλες με σαπούνι και νερό. Μη χρησιμοποιείτε αντισηπτικά, διότι ξηραίνουν τη φυσική λιπαρότητα της θηλής με αποτέλεσμα τους πιο εύκολους τραυματισμούς της. Τα χέρια σας τα σαπουνίζετε πριν από κάθε θηλασμό, διότι έτσι προφυλάσσετε το μωρό σας από πολλές μολύνσεις και αρρώστιες.

 

    • Όταν δεν θηλάζετε, φοράτε πάντα έναν καθαρό και κατάλληλο στηθόδεσμο και φροντίζετε οι θηλές σας να είναι πάντα καθαρές και στεγνές.

 

    • Τις πρώτες μέρες μπορεί να μην έχετε αρκετό γάλα. Μην ανησυχήσετε. Να τοποθετήσετε το μωρό σας στο στήθος από τις πρώτες ώρες της ζωής του και με το θηλασμό θα έρθει σιγά-σιγά και το γάλα. Τις πρώτες 3-4 μέρες το γάλα έχει διαφορετική όψη και σύσταση και λέγεται πρωτόγαλα (πρώτο γάλα). Είναι παχύρρευστο, υποκίτρινο και αποδίδει περισσότερες θερμίδες. Άρα με λιγότερη ποσότητα μπορεί να ικανοποιηθεί το βρέφος.

 

    • Πριν ξεκινήσετε να θηλάσετε το μωρό σας σιγουρευτείτε ότι δεν είναι βρεγμένο, φοράει τα κατάλληλα ρούχα έτσι ώστε να μην ζεσταίνεται αλλά και να μην κρυώνει.

 

    • Την ώρα του θηλασμού, η θέση σας πρέπει να είναι αναπαυτική. Εσείς θα βρείτε την κατάλληλη θέση. Αν θηλάζετε καθιστή, πρέπει το κάθισμα με την πλάτη να σχηματίζουν ορθή γωνία. Μην βάζετε πολύ μαλακά μαξιλάρια στην πλάτη σας, γιατί θα βουλιάζετε και θα χάνετε την αρχική σας θέση, ένα μαξιλάρι επίσης στα γόνατα θα σας βοηθήσει. Με τον τρόπο αυτό το μωρό έρχεται κοντά σας για να θηλάσει. Κρατάτε με το ένα χέρι το στήθος σας από κάτω και με την παλάμη του άλλου σας χεριού κρατάτε το κεφαλάκι του από τον αυχένα. Περιμένετε με υπομονή και επιμονή και όταν η θηλή και το ανοικτό στόμα του μωρού σας είναι στην ίδια γραμμή, σπρώχνετε ελαφρά το κεφαλάκι του για να αρπάξει τη θηλαία άλω, όχι τη θηλή σας.

 

    • Το μωρό σας πρέπει να θηλάζει την θηλαία άλω, δηλαδή τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή σας. Για να πετύχετε τη σωστή θέση θηλασμού, κρατάτε το στήθος σας με τα τέσσερα δάκτυλα από κάτω και τον αντίχειρα επάνω, κοντά στη θηλαία άλω, ώστε να πιέζετε ελαφρά κατά τη διάρκεια του θηλασμού και να μην κλείνεται η μυτούλα του μωρού. Αν δεν επιτύχετε τη σωστή θέση θηλασμού και τραυματισθούν οι θηλές σας, μην απελπίζεστε, ζητήστε από τα αρμόδια άτομα να σας βοηθήσουν. Μη διακόπτετε το θηλασμό. Όσες αλοιφές και αν βάλετε, αν δεν θηλάσετε σωστά, οι θηλές σας θα τραυματιστούν. Αν δεν γίνει καινούργιο τραύμα, το παλαιό θα επουλωθεί μόνο του. Αν θηλάζετε σωστά δεν πονάτε και αυτό σημαίνει πως έχετε τη σωστή θέση θηλασμού.

 

    • Ο θηλασμός είναι ελεύθερος και απεριόριστος. Τις πρώτες ημέρες είναι πιθανό το νεογέννητο να θηλάζει κάθε δύο ώρες, άσχετα αν είναι μέρα ή νύχτα. Στο τέλος του πρώτου μήνα, θα αρχίσει να κοιμάται για μεγαλύτερα διαστήματα. Το κάθε μωρό είναι διαφορετικό από το άλλο και την ίδια ποσότητα γάλακτος την παίρνει σε διαφορετικό χρόνο. Επομένως, δεν μπορούμε να ορίσουμε τον ίδιο χρόνο θηλασμού για όλα τα παιδιά.

 

    • Είναι πιο σωστό, σε κάθε θηλασμό, το μωρό σας να θηλάζει μόνο από τον έναν μαστό και στον επόμενο από τον άλλο. Αν διακόψετε το θηλασμό από τον έναν μαστό και ξαναρχίσετε από τον άλλο, το μωρό σας θα πάρει μόνο το αρχικό λεπτόρρευστο γάλα, διότι η ποιότητα του γάλακτός σας είναι διαφορετική κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Στην αρχή του θηλασμού το γάλα είναι λεπτόρρευστο, ενώ προς το τέλος του θηλασμού παχύρρεστο, καθώς περιέχει λίπος, που σημαίνει περισσότερες θερμίδες, απαραίτητες για τις ανάγκες του νέου οργανισμού. Σε μερικές μητέρες το γάλα έρχεται απότομα, κάτι που συμβαίνει στο 3ο και 4ο εικοσιτετράωρο. Σε αυτή την περίπτωση και για να προλάβετε το σπάργωμα του μαστού, θηλάζετε και από τους δύο μαστούς στο ίδιο γεύμα.

 

    • Αν έχετε δίδυμα, μην ανησυχείτε. Το γάλα σας φτάνει και για τα δύο παιδιά. Μπορείτε, μάλιστα, αν σας βολεύει, να τα θηλάζετε συγχρόνως. Τα κρατάτε πάνω σε δύο μαξιλάρια με τα πόδια τους προς τη μασχάλη σας και με τα χέρια σας στηρίζετε τα κεφάλια τους. Αν δεν τα καταφέρετε, θηλάστε πρώτα το ένα και μετά το άλλο, διαθέτοντας ένα μαστό για το καθένα.

 

    • Αν διψάτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού, πίνετε όσα υγρά θέλετε.

 

    • Μετά το θηλασμό κρατάτε το μωρό σας όρθιο, ακουμπισμένο στο στήθος σας ή μπρούμυτα στα πόδια σας, τρίβοντας απαλά την πλάτη του για να ρευτεί, και μετά βάλτε το στο κρεβατάκι του γυρισμένο στο πλάι.

 

    • Μην ξυπνάτε το μωρό σας για να το θηλάσετε, εκτός αν περάσουν πολλές ώρες-πάνω από τέσσερις- ή αν αισθάνεστε το στήθος σας υπερβολικά γεμάτο.

 

    • Μην του δίνετε υγρά στα ενδιάμεσα των γευμάτων του. Το γάλα σας περιέχει πολύ νερό για να ξεδιψάσει το μωρό σας. Επίσης, θηλάζει με διαφορετικό τρόπο από το μπουκάλι και έτσι μπερδεύεται και αργεί να μάθει να θηλάζει σωστά το μαστό.

 

    • Αν το μωρό σας κλαίει, έστω αν πέρασε πολύ λίγος χρόνος από το θηλασμό, ξαναθηλάστε το. Μην τρομοκρατηθείτε και μη νομίσετε ότι δεν έχετε γάλα. Αυτό δεν θα κρατήσει πολύ. Οι έξι πρώτες εβδομάδες είναι χρόνος προσαρμογής τόσο για το μωρό σας όσο και για εσάς. Μην παραδοθείτε χωρίς αγώνα. Σύντομα το μωρό σας θα κανονίσει μόνο του τα γεύματά του. Θα σταματήσει τα βραδινά του, θα αραιώσει τα ημερήσιά του κι εσείς θα έχετε πετύχει το σωστό θηλασμό.

 

    • Το ότι το γάλα σας είναι αρκετό φαίνεται από την ανάπτυξη και τη ζωηράδα του μωρού σας. Ελέγχετε το βάρος του κάθε 10 ημέρες, τον πρώτο καιρό, και έπειτα κάθε μήνα. Πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι με το θηλασμό δεν έχουμε παχύσαρκα παιδιά… Έχουμε γερά παιδιά.

 

    • Δεν χρειάζεται να τρώτε υπερβολικά για να έχετε γάλα. Τρώτε σωστά, καλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες σας σε λευκώματα, λίπη, υδατάνθρακες και βιταμίνες. Δύο ποτήρια γάλα και ένα πορτοκάλι καλύπτουν τις επιπλέον θερμιδικές ανάγκες σας. Αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά, τα οινοπνευματώδη, τα πολλά γλυκά, τους καφέδες και γενικά τροφές που εσείς η ίδια δεν ανέχεστε. Τρώτε λάδι και όχι λίπη. Με το θηλασμό θα χάσετε εύκολα το βάρος που πήρατε στην εγκυμοσύνη, γιατί το λίπος που αποθηκεύσατε καίγεται για την παραγωγή του γάλακτος. Μην καπνίζετε γιατί έτσι καπνίζει και το μωρό σας. Αν πριν καπνίζατε πολύ και υποφέρετε για ένα τσιγάρο, τότε ένα με δύο τσιγάρα την ημέρα κάπου-κάπου μπορείτε να τα καπνίσετε, ποτέ όμως πριν από το θηλασμό. Αν καταφέρετε να τα αποφύγετε, ακόμη καλύτερα. Είναι από τις πιο μικρές θυσίες που κάνετε για το νεογέννητο μωρό σας.

 

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο θηλασμός είναι δύσκολος ή αδύνατος;

• Αν το μωρό σας είναι πολύ πρόωρο, τότε μπορεί να μην έχει ικανοποιητικές θηλαστικές και καταποτικές κινήσεις, οπότε ο θηλασμός είναι δύσκολος ή αδύνατος.

 

• Μερικές μητέρες έχουν εισέχουσες θηλές, οπότε δεν μπορεί να πάρει το στήθος το μωρό. Τις περισσότερες όμως φορές μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό με οδηγίες που θα πάρετε από το γιατρό σας ή την υπεύθυνη για το θηλασμό νοσοκόμα.

 

• Μητέρες που παίρνουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα για τον καρκίνο, απαγορεύεται να θηλάζουν. Επίσης υπάρχουν και άλλα φάρμακα που όταν τα παίρνει η μητέρα δεν πρέπει να θηλάζει. Γι’ αυτό αν θα πρέπει να πάρετε οποιοδήποτε φάρμακοόταν θηλάζετε πρέπει πρώτα να πάρετε την άδεια του γιατρού σας.

 

• Απαγορεύεται επίσης να θηλάζουν οι μητέρες που πάσχουν από AIDS ή έχουν ενεργό ηπατίτιδα.

 

• Μαστίτιδα. Ο θηλασμός μπορεί να διακοπεί προσωρινά και να ξαναξεκινήσει μόλις βελτιωθεί το στήθος.