Εξωσωματική γονιμοποίηση

Είναι η πλέον δημοφιλής θεραπεία γονιμότητας στις μέρες μας. Σε έναν φυσιολογικό κύκλο ένα μόνο ωοθυλάκιο ωριμάζει και παράγει ένα ωάριο. Όμως για να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής χρειάζονται περισσότερα του ενός ωάρια. Για το λόγο αυτό χορηγούνται φάρμακα που βοηθούν την ωρίμανση των ωοθυλακίων που εμφανίζονται την 1η ημέρα της περιόδου με αποτέλεσμα την παραγωγή περισσότερων ωαρίων (πρόκληση ωοθηλακιορρηξίας).

 

Η αγωγή είναι καθημερινή χορήγηση γοναδοτροπίνων που δίνουν τροφή στα ωοθυλάκια ώστε να αναπτυχθούν. Η ανάπυξή τους παρακολουθείται από τον γιατρό με υπέρηχο και ορμονολογικές εξετάσεις (μέτρηση οιστραδιόλης Ε2 στο αίμα).κάθε 2-3 μέρες ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή προσαρμογή της δοσολογίας.

 

Όταν και οι τρεις παραπάνω παράγοντες φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο χορηγείται β – χοριακή γοναδοτροπίνη για την τελική ωρίμανση των ωαρίων και 34-38 ώρες μετά γίνεται η ωοληψία.

Η ωοληψία είναι μια απλή επέμβαση διαρκεί συνήθως 15-20 λεπτά και γίνεται υπό ελαφριά νάρκωση. Διενεργείται με τη βοήθεια βελόνας που κατευθύνεται υπερηχογραφικά από οδηγό που είναι προσαρμοσμένος στην κολπική κεφαλή του υπερηχογράφου.

 

Στη συνέχεια τα ωάρια που αναρροφήθηκαν τοποθετούνται σε ειδικά σωληνάκια, αμέσως μεταφέρονται στο εργαστήριο.

Εκεί ο εξειδικευμένος εμβρυολόγος του Κέντρου προχωρά σε:

  1. εντοπισμό και καταμέτρηση των ωαρίων που συλλέχθηκαν στο ωοθυλακικό υγρό
  2. απομόνωση και τοποθέτηση τους σε ειδικό καλλιεργητικό υγρό με θερμοκρασία και χημική σύνθεση όμοιας του σωματικού περιβάλλοντος

 

Την ίδια ημέρα της ωοληψίας από τη γυναίκα, πραγματοποιείται και η λήψη σπέρματος από τον άνδρα, η οποία γίνεται σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο.Το επόμενο πρωί ελέγχεται η γονιμοποίηση των ωαρίων και στις ημέρες που ακολουθούν παρακολουθείται η εξέλιξη τους.

Η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς είναι πολύ απλή και ανώδυνη και γίνεται χωρίς αναλγησία ή αναισθησία. Η επιλογή των εμβρύων που θα μεταφερθούν εξαρτάται πρώτα από όλα από την ποιότητά τους και την μορφολογία τους. Τα έμβρυα, μαζί με λίγο από το καλλιεργητικό τους υλικό, αναρροφούνται εντός ενός ειδικά σχεδιασμένου για την ελάχιστη όχληση της γυναίκας, μαλακού καθετήρα εμβρυομεταφοράς που στη συνέχεια διαπερνά τον τραχήλο και με υπερηχογραφική καθοδήγηση τα έμβρυα τοποθετούνται στο ενδομήτριο κοντά στον πυθμένα της μήτρας. Ο καθετήρας μετά αφαιρείται και ελέγχεται για να επιβεβαιωθεί ότι όλα τα έμβρυα έχουν μεταφερθεί στη μήτρα. Η γυναίκα παραμένει συνήθως ξαπλωμένη για μισή με μία ώρα και στη συνέχεια μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της.

 

Ο αριθμός των εμβρύων που θα μεταφερθούν συναποφασίζεται με το ζευγάρι, ενώ εάν υπάρχει μεγάλος αριθμός εμβρύων, μπορούν κάποια από αυτά να καταψυχθούν ώστε να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντική προσπάθεια.

Μετά την εμβρυομεταφορά προτείνεται ξεκούραση για 3-4 μέρες αλλά και αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων  για τις επόμενες μέρες.

Σε διάστημα 12 ημερών από την εμβρυομεταφορά πραγματοποιείται τεστ κύησης με εξέταση αίματος για τον προσδιορισμό της χοριακής γοναδοτροπίνης <HCG> προκειμένου να διαπιστωθεί αν η θεραπεία ήταν επιτυχής.

 

Η πιο συχνή «παρενέργεια» της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η πολύδυμη εγκυμοσύνη αν και αυτό εξαρτάται από το συνολικό αριθμό εμβρύων που θα τοποθετήσει ο γιατρός στη μήτρα. Επίσης, χρειάζεται προσοχή, ώστε να αποφευχθεί η υπερδιέγερση των ωοθηκών.