Πολύδυμη κύηση

Η κύηση, ανάλογα με τον αριθμό των εμβρύων της, χαρακτηρίζεται ως απλή, δίδυμη, τρίδυμη, κ.λπ. Η δίδυμη κύηση οφείλεται είτε στη γονιμοποίηση ενός ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο, οπότε πρόκειται για μονοζυγωτικά δίδυμα (αυτά που είναι του ίδιου φύλου και μοιάζουν στα φυσικά  χαρακτηριστικά τους), είτε στη γονιμοποίηση δύο ωαρίων από δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια, οπότε πρόκειται για τα διζυγωτικά δίδυμα (ενδέχεται να είναι ίδιου ή και διαφορετικού φύλου και να μη μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους).

Τα διζυγωτικά δίδυμα είναι συχνότερα (τα δύο τρίτα των κυήσεων) και έχουν χωριστούς πλακούντες και ξεχωριστό άμνιο και χόριο. Στη λευκή φυλή η συχνότητα της διδύμου κυήσεως είναι περίπου 1:80 εγκυμοσύνες.

 

Ποιες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν δίδυμα

Τα δίδυμα μωράκια που κάποτε αποτελούσαν σπάνιο φαινόμενο – μια στις 80 περιπτώσεις περίπου- σήμερα είναι περισσότερο συχνά από ποτέ. Οι πιθανότητες να συλλάβετε κι εσείς δίδυμα είναι περισσότερες αν:

 

  • Είστε άνω των 35.

Σε ηλικίες άνω των 35 ετών λόγω κάποιων αλλαγών που παρατηρούνται στα χαρακτηριστικά του κύκλου αυξάνει η πιθανότητα να γίνει διπλή ωοθυλακιορρηξία, με αποτέλεσμα να αυξάνει η συχνότητα της διδύμου κυήσεως.

 

  • Κάνατε θεραπεία υπογονιμότητας ή εξωσωματική γονιμοποίηση.

Αν ναι, τότε η πιθανότατα πολύδυμης κύησης αυξάνει κατά 20%. Οι θεραπείες υπογονιμότητας αυξάνουν τον αριθμό των ωαρίων που απελευθερώνονται από τις ωοθήκες, οπότε αυξάνονται και οι πιθανότητες δίδυμης κύησης. Στην εξωσωματική γονιμοποίηση από την άλλη, συνήθως εμφυτεύονται περισσότερα του ενός έμβρυα προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας.

 

  • Τα δίδυμα είναι συχνά στην οικογένειά σας.

Αν η μητέρα σας ή η γιαγιά σας έκανε δίδυμα είναι πιθανόν να συμβεί και σε σας. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι αν μια γυναίκα έχει γεννήσει δίδυμα έχει αυξημένη πιθανότητα να ξαναγεννήσει.

 

Από την υποψία στην επιβεβαίωση

Η ραγδαία αύξηση της B-HCG (Β Χοριακή Γοναδοτροπίνη)  μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη δίδυμης κύησης. Από εκεί και πέρα τις υποψίες τις επιβεβαιώνει το υπερηχογράφημα που γίνεται την 6η με 7η εβδομάδα, ώστε να εξακριβωθεί έαν υπάρχουν ή όχι δύο έμβρυα.

Μεταξύ 11-14ης εβδομάδας γίνεται έλεγχος χοριονικότητας όπου όχι μόνο επιβεβαιώνεται ότι έχετε δίδυμα αλλά κι αν πρόκειται για διχοριακή ή μονοχοριακή κύηση (αν δηλαδή τα έμβρυα μοιράζονται ή όχι τον ίδιο πλακούντα.).

 

Οι 10 προκλήσεις της δίδυμης κύησης

 

Κίνδυνος αποβολής

Είναι τρεις φορές πιο συχνή στα δίδυμα ενώ για τα μονοωογενή το ποσοστό είναι ακόμα υψηλότερο. Πολλές φορές η αποβολή μπορεί να επηρεάσει μόνο το ένα έμβρυο το οποίο σταματάει να αναπτύσσεται.

 

Πιο έντονη ναυτία

Τα συμπτώματα ναυτίας πιθανόν να είναι πιο έντονα στη δίδυμη κύηση. Για τη μείωση της ναυτίας είναι προτιμότερο να έχετε  μικρά και συχνά γεύματα και να τρώτε στεγνές, στερεές τροφές όπως ψητά και φρυγανιές. Αν οι εμετοί είναι πολλοί και δεν ελαττωθούν μετά το πρώτο τρίμηνο πιθανόν το πρόβλημα να χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή.

 

Αναιμία

Η εμφάνιση αναιμίας είναι συχνότερη στη δίδυμη κύση. Οι ανάγκες για σίδηρο και φυλλικό οξύ είναι αυξημένες και η χορήγηση συμπληρωμάτων πρέπει να ξεκινά από νωρίς. Σε σπάνιες περιπτώσεις για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, χρειάζεται η μέλλουσα μητέρα μετάγγιση αίματος.

 

Αίσθημα κόπωσης

Τόσο τα συμπτώματα υπνηλίας όσα και το αίσθημα κούρασης και εξάντλησης μπορεί να είναι πιο έντονα όταν κυοφορείτε δίδυμα. Γι αυτό είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε.

 

Προεκλαμψία

Η υπέρταση της εγκυμοσύνης,  που μπορεί να οδηγήσει σε προεκλαμψία μια κατάσταση απειλητική για τη μητέρα και το έμβρυο, είναι 5 φορές πιο συχνή στην περίπτωση δίδυμη κύησης.

 

Υδράμνιο

Πρόκειται για παθολογική αύξηση του αμνιακού υγρού. Εμφανίζεται στο 10% των δίδυμων κυήσεων και είναι μια επιπλοκή συχνότερη στα μονοωογενή δίδυμα.

 

Μεγαλύτερη αύξηση βάρους

Κατά κανόνα οι γυναίκες που περιμένουν δίδυμα παίρνουν περισσότερο βάρος. Η αύξηση βάρους αναμένεται να είναι από 17 ως 23 κιλά μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση πόνων στην μέση, δυσκολία στην μετακίνηση, δυσκολία στην αναπνοή, εμφάνιση κιρσών στα κάτω άκρα. Εάν ο πόνος στη μέση είναι έντονος και δεν μειώνεται με ξεκούραση, ρωτήσετε τον γιατρό σας για το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν φυσικοθεραπευτή.

 

Καισαρική τομή

Παρόλο που ο φυσιολογικός τοκετός είναι εφικτός – κατά κανόνα στις δίδυμες κυήσεις προτιμάται από την πλειοψηφία των μαιευτήρων η καισαρική τομή καθώς μειώνονται έτσι οι πιθανότητες επιπλοκών. Αυτό, ως γνωστό συνεπάγεται μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και μια περίοδο ανάκαμψης από το χειρουργείο.

 

Πρόωρος τοκετός

Ο πρόωρος τοκετός, είναι πιο συχνός στην περίπτωση των δίδυμων. Στο 60% των περιπτώσεων έχουμε τοκετό πριν τις 37 εβδομάδες. Αν ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό είναι αυξημένος, χορηγούνται στη μητέρα ενέσεις κορτιζόνης με σκοπό να ενδυναμώσουν το αναπνευστικό σύστημα των μωρών.

 

Λιποβαρή μωρά

Ο μέσος όρος των δίδυμων μωρών είναι λιποβαρή, αφού έχει βάρος γύρω στα 2300gr (ένα μωρό θεωρείται λιποβαρές όταν το βάρος γέννησης είναι κάτω των 2,5 κιλών). Το βάρος όμως αυτό είναι αναμενόμενο για τα δίδυμα. Όσο πιο πρόωρα γεννηθούν τόσο πιο μειωμένο είναι το βάρος. Γι αυτό χρειάζεται να είστε προετοιμασμένη για την πιθανότητα τα μωράκια να χρειαστούν να μείνουν για κάποιο καιρό στο νοσοκομείο και να μπουν σε θερμοκοιτίδα.