Υπερηχογραφήματα

Πρόκειται για μια εξέταση που πραγματοποιείται με ειδικό μηχάνημα, το οποίο χρησιμοποιώντας τα ηχητικά κύματα αναπαράγει εικόνες του εμβρύου, των εσωτερικών οργάνων του, του πλακούντα και του αμνιακού σάκου. Έτσι, ελέγχεται η ανάπτυξη του εμβρύου και γίνονται μετρήσεις ώστε να υπολογιστεί  το βάρος του. Η διαδικασία με την οποία πραγματοποιείται η εξέταση είναι απλή και εντελώς ανώδυνη: Ο γιατρός, αφού απλώσει στην κοιλιά σας ένα τζελ, ώστε να εφάπτεται σωστά η κεφαλή του μηχανήματος (ηχοβολέας) με το δέρμα, κινεί τον ηχοβολέα ελέγχοντας την οθόνη και αποθηκεύοντας τις εικόνες. Κατά μέσο όρο, μία εξέταση με υπέρηχο διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη χρήση τους;

Στη συγκεκριμένη αυτή εξέταση το μηχάνημα των υπερήχων απλά συλλέγει με την κεφαλή του, τους ήχους που εκπέμπονται από τη συσκευή και εν συνεχεία ανακλώνται όταν συναντούν τα διάφορα όργανα της πυέλου ή του εμβρύου στην περίπτωση της εγκυμοσύνης. Είναι συνεπώς απολύτως ασφαλές για το κύημα καθώς εκπέμπει μόνο αδρανείς υπερήχους και μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές χρειάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Μεγάλες κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Αμερική έχουν κατοχυρώσει την ασφάλεια των υπερήχων, ιδιαίτερα στην εγκυμοσύνη.


Κι αν ο υπέρηχος δείξει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα; 

Δεν υπάρχει λόγος να κυριευτείτε από πανικό. Πολύ συχνά, η διενέργεια άλλων εξετάσεων αποδεικνύει ότι αυτό που φάνηκε «ύποπτο» στον υπέρηχο δεν αποτελεί λόγο ιδιαίτερης ανησυχίας. Στην περίπτωση που πράγματι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, η έγκαιρη διάγνωσή του μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη αντιμετώπισή του. Για παράδειγμα, κάποια προβλήματα του καρδιακού ρυθμού μπορούν να θεραπευτούν με φαρμακευτική αγωγή πριν ακόμη γεννηθεί το μωρό, ενώ άλλες ανωμαλίες μπορούν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά μέσα στη μήτρα! Από ευρήματα του υπερηχογραφήματος, τέλος, μπορεί ο γυναικολόγος να επιλέξει ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος και χρόνος για να πραγματοποιηθεί ο τοκετός, αλλά και εάν πρέπει  να παρασχεθεί ιατρική υποστήριξη αμέσως μετά τη γέννα.