Ψυχολογία και εγκυμοσύνη

Κακή ψυχολογία στην εγκυμοσύνη; Aιτίες και λύσεις!

Η εγκυμοσύνη είναι γεμάτη θετικά συναισθήματα, όπως προσμονή, χαρά, συγκίνηση και πολλά άλλα, ωστόσο πολλές φορές υπάρχουν παράγοντες που δρουν αρνητικά στην ψυχολογία της γυναίκας προκαλώντας της άγχος, φόβο ή ακόμα και κατάθλιψη. Μία από τις βασικές ασχολίες ή και ευθύνες του γυναικολόγου  είναι να διατηρεί την ψυχολογία της κάθε εγκύου με θετικό πρόσημο και να την βοηθά να αποβάλει οτιδήποτε της προκαλεί αρνητικά συναισθήματα ή την στεναχωρεί.

 

Οι αιτίες

Λόγω του ότι η εγκυμοσύνη αποτελεί μία μεταβατική περίοδο για την ζωή της γυναίκας  με βίαιες ορμονικές αλλαγές, πολλά ζητήματα που πιθανότατα να αγνοούσε στο παρελθόν τώρα την επηρεάζουν. Ανακαλούνται μνήμες, παιδικά βιώματα και δημιουργείται στο μυαλό της μία αναστάτωση για το αν οι συνθήκες στις οποίες θα έρθει το μωρό της είναι οι καλύτερες δυνατές και ακόμα περισσότερο αν η ίδια είναι κατάλληλη για να γίνει μητέρα.

Ακόμα οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σώμα της, η αύξηση του βάρους της, οι δυσκολίες στον ύπνο, οι ναυτίες και πολλά άλλα φυσιολογικά χαρακτηριστικά για μία έγκυο, είναι πιθανόν να την κάνουν να αισθάνεται άσχημη, αδέξια, παραμορφωμένη και να προκαλούν διακυμάνσεις στην διάθεση και την ψυχολογία της, τις οποίες ούτε η ίδια δεν μπορεί να κατανοήσει και να ερμηνεύσει με ακρίβεια.

Σημαντικό ρόλο παίζει σε αυτό και η συμπεριφορά των συγγενών και φίλων που, ορισμένες φορές με κάποια αρνητικά σχόλιά τους αν και όχι απαραίτητα κακοπροαίρετα μπορούν να την στεναχωρήσουν.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω μπορούν να αντιμετωπιστούν με την τήρηση ορισμένων αρχών που θα διευκολύνουν τόσο την καθημερινότητα της εγκύου, όσο του συζύγου αλλά και του μωρού.

 

Λύσεις

1. Διώξτε το άγχος.

Μιλήστε με τον γυναικολόγο σας για οτιδήποτε σας αγχώνει και σας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Οι απαντήσεις που θα λάβετε από έναν άνθρωπο που εξειδικεύεται σε γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη θα σας βοηθήσει και θα σας κάνει να νιώσετε πιο ήρεμες και σίγουρες για τον εαυτό σας.

 

2. Πραγματοποιείστε δραστηριότητες.

Οργανώστε όλα όσα θέλετε να κάνετε πριν έρθει το μωρό. Ακολουθείστε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και σας κάνουν να ξεχνιέστε. Όταν βρίσκεστε σε εγκυμοσύνη δεν χρειάζεται να σκέφτεστε ανελλιπώς τα πάντα γύρω από την φροντίδα του μωρού αλλά και του ίδιου σας του εαυτού. Όσο είστε εσείς χαρούμενες θα είναι και το μωρό σας.

 

3. Συζητήστε με τον σύντροφό σας.

Ο σύζυγος ή ο σύντροφός σας είναι εκείνος με τον οποίο πρέπει πρώτα απ’όλους να γνωρίζει τους φόβους και τις ανησυχίες σας. Μοιραστείτε αυτά που νιώθετε μαζί του και βιώστε μαζί την χαρά και την προσμονή για το νέο μέλος της οικογένειάς σας. Μπορεί και εκείνος να το έχει ανάγκη.

 

4. Ξεκουραστείτε.

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας. Βρείτε χρόνο για να ξεκουραστείτε, να χαλαρώσετε και να αποβάλλεται το στρες της δουλειάς.

Αγαπήστε τη νέα σας εμφάνιση.

Μπορεί να μην είστε όπως παλιά, όμως αυτό που ζείτε είναι μοναδικό. Τα παραπάνω κιλά που ζυγίζετε είναι απαραίτητα για την υγεία του μωρού σας. Περιποιηθείτε τα μαλλιά και το δέρμα σας, φορέστε όμορφα ρούχα και αξεσουάρ, μακιγιάρετε το πρόσωπό σας και η αυτοπεποίθησή σας θα εκτοξευθεί ξανά στα ύψη.

 

5. Μην επηρεάζεστε.

Η κάθε γυναίκα και η κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική, μην επηρεάζεστε από εμπειρίες άλλων γυναικών. Όσα συνέβησαν σε κάποια φίλη σας δεν σημαίνει πως απαραίτητα θα συμβούν και σε εσάς. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και η κάθε περίπτωση ξεχωριστή.