Οι μήνες της εγκυμοσύνης

Πόσο διαρκεί η Εγκυμοσύνη ;
Ο υπολογισμός της διάρκειας της εγκυμοσύνης γίνεται με βάση την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου. Αυτή είναι η μόνη «σταθερή» χρονική αναφορά που έχουμε αφού δεν μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια ούτε την ημέρα της ωορηξίας, ούτε την ημέρα σύλληψης. Η εγκυμοσύνη λοιπόν διαρκεί 280 ημέρες ή 10 σεληνιακούς μήνες από την πρώτη ημέρα της τελευταίας Εμμήνου Ρύσεως (ΤΕΡ). Αν δεχτούμε ότι η σύλληψη γίνεται περί την 14η μέρα του κύκλου, τότε η πραγματική κύηση διαρκεί 266 μέρες ή περίπου 9 μήνες. Στη σύγχρονη Μαιευτική όλοι οι υπολογισμοί γίνονται σε εβδομάδες που μετρώνται από την ΤΕΡ.

Πώς υπολογίζουμε την πιθανή ημερομηνία τοκετού ;
Προσθέτουμε 7 ημέρες στην ΤΕΡ και αφαιρούμε 3 μήνες. Έτσι έχουμε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (ΠΗΤ). Αν δηλαδή μια γυναίκα είχε ΤΕΡ 13 Μαρτίου 2012, η ΠΗΤ είναι 20 Δεκεμβρίου 2012, τότε που συμπληρώνονται 40 εβδομάδες. Αυτό το ονομάζουμε αυθαίρετα τέλος του 9ου μήνα και λέμε ότι η γυναίκα αυτή αλλάζει μήνα κάθε 20 του μηνός.

 

Είναι η εγκυμοσύνη παθολογική κατάσταση ;
Φυσικά όχι. Είναι σαν να ρωτάμε αν η εφηβεία ή η εμμηνόπαυση είναι παθολογική κατάσταση. Αφού λοιπόν γνωρίζουμε ότι η εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική κατάσταση, πρέπει και να φερόμαστε ανάλογα. Αυτό ισχύει τόσο για την ίδια την έγκυο, όσο και για το περιβάλλον της.
Οι έγκυες ακούνε καθημερινά χιλιάδες απαγορεύσεις από το περιβάλλον τους. Μην ανεβαίνεις τη σκάλα, μη σταυρώνεις τα πόδια γιατί θα μπλεχτεί ο λώρος του μωρού και χιλιάδες άλλα. Σημασία έχει κάθε έγκυος γυναίκα  να ενημερώνεται σωστά από το γιατρό της και να μη ενστερνίζεται τις υπερβολές που γράφονται ή λέγονται και μάλιστα παραποιημένες για να είναι και ελκυστικές, από ανθρώπους αναρμόδιους με αυτά τα θέματα.