Κρυοσυντήρηση ωαρίων

Τι είναι;

Η κρυοσυντήρηση των ωαρίων είναι μια μέθοδος ευρέως διαδεδομένη με στόχο τη διατήρηση τους σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, με σκοπό τη χρήση τους σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή, Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα στις γυναίκες να «παγώσουν» τον χρόνο και να επιλέξουν αυτές πότε θα γίνουν μητέρες.

Πρόσφατα, με την εξέλιξη μιας νέας μεθόδου κατάψυξης, της υαλοποίησης (vitrification), η κατάψυξη των ωαρίων συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά επιβίωσης, γονιμοποίησης, εμβρυικής ποιότητας και, ως αποτέλεσμα, υψηλότερα ποσοστά κύησης.
Κατά τη μέθοδο της υαλοποίησης, τα ωάρια ή έμβρυα εκτίθενται σε ειδικά κρυοπροστατευτικά διαλύματα και κατόπιν τοποθετούνται κατευθείαν σε υγρό άζωτο για αποθήκευση. Με τον τρόπο αυτό, το εσωτερικό των κυττάρων αποκτά δομή υάλου (υαλοποίηση) και αποφεύγεται η δημιουργία κρυστάλλων, η οποία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη βιωσιμότητά τους.

 

Ποιες γυναίκες αφορά:

Όσες επιθυμούν ή είναι επιβεβλημένο να καθυστερήσουν να τεκνοποιήσουν για προσωπικούς, επαγγελματικούς, ή άλλους λόγους.

Εκείνες που έχουν οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης. Ορισμένες μορφές πρόωρης εμμηνόπαυσης (πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια) έχουν κληρονομικό υπόβαθρο και η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στις γυναίκες αυτές να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους πριν εξαντληθεί η ωοθηκική τους εφεδρεία.

Όσες θα χρειαστεί να υποβληθούν σε χημειοθεραπείες. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων προσφέρει μια ευκαιρία να διατηρηθεί η γονιμότητα της ασθενούς πριν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία. Οι περισσότερες από αυτές τις θεραπείες καταστρέφουν τα αποθέματα ωαρίων και οδηγούν σε παροδική η μόνιμη αμηνόρροια και συνεπώς υπογονιμότητα. Το πλάνο πραγματοποίησης της διαδικασίας κρυοσυντήρησης ωάριων ποικίλει ανάλογα με την ηλικία της ασθενούς, το είδος του καρκίνου, καθώς και το γενικότερο πρωτόκολλο αντιμετώπισης της κακοήθειας.

 

Είναι μια δύσκολη ή επίπονη διαδικασία;

Καθόλου. Τα βήματα της διαδικασίας είναι αρκετά απλά. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 10-14 ημέρες. Κατά το διάστημα αυτό λαμβάνεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την ωρίμανση πολλών ωαρίων. Η ωρίμανση παρακολουθείται με υπερηχογράφημα και εξετάσεις αίματος, ενώ η διαδικασία της ωοληψίας διαρκεί λίγα λεπτά. Μετά από ολιγόωρη παρακολούθηση, η γυναίκα φεύγει και μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινή της δραστηριότητα.

 

Τι γίνεται όταν η γυναίκα θελήσει να κάνει παιδί;

Τα ωάρια καταψύχονται στο εργαστήριο με τη μέθοδο της υαλοποίησης, όπου και μπορούν να παραμείνουν για πολλά χρόνια χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητά τους. Όταν η γυναίκα επιθυμεί να κάνει παιδιά, τα ωάρια αποψύχονται και προετοιμάζονται για να γονιμοποιηθούν στο εργαστήριο μαζί με το σπέρμα του άνδρα.

 

Πόσο αποτελεσματική είναι η μέθοδος;

Όλες οι μελέτες που έχουν γίνει μετά την καθιέρωση της υαλοποίησης ωαρίων, δείχνουν ότι η ποιότητα των κατεψυγμένων ωαρίων, η πιθανότητα γονιμοποιήσής τους και τα ποσοστά κύησης είναι εφάμιλλα με αυτά των φρέσκων ωαρίων.«Μελέτες έχουν δείξει ότι το ποσοστό επιβίωσης των ωαρίων μετά την απόψυξη είναι 75%, όσο και το ποσοστό επιτυχούς γονιμοποίησής τους».

 

Είναι ασφαλής η μέθοδος;

Η Αμερικάνικη Εταιρεία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ASRM) θεωρεί τη μέθοδο της υαλοποίησης ωαρίων κατάλληλη για καθημερινή εφαρμογή, ενώ οι μελέτες των παιδιών που έχουν γεννηθεί με τη μέθοδο αυτή, δείχνουν ότι η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής.

 

Μέχρι ποια ηλικία μπορούν οι γυναίκες να καταψύξουν τα ωάριά τους;

Αν και δεν έχουν καθοριστεί διεθνώς όρια, επειδή τόσο ο αριθμός όσο και η ποιότητα των ωαρίων μειώνεται μετά τα 35 έτη, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι αποτελεσματικότερη όσο πιο έγκαιρα γίνεται.