Τεστ Παπανικολάου
Γιατί πρέπει να γίνεται το τεστ ΠΑΠ;
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο παγκοσμίως στο γυναικείο πληθυσμό. Με το τεστ μπορούν να διαγνωστούν οι προκαρκινικές αλλοιώσεις των κυττάρων, ώστε να γίνει έγκαιρα η αντιμετώπισή τους πριν εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σε γυναίκες που δεν ελέγχονται τακτικά με τεστ Παπανικολάου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αναπτύσσεται δίχως να γίνει στην αρχή αντιληπτός καθώς δεν συνοδεύεται από συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Όταν τα συμπτώματα εμφανιστούν, η νόσος βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.
Eπιπλέον, πέρα από τον εντοπισμό των προκαρκινικών και καρκινικών κυττάρων στον τράχηλο και στον ενδοτράχηλό με το τεστ Παπ μπορούν επίσης να ανιχνευτούν κολπίτιδες, τραχηλίτιδες και ορισμένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων.
Πότε πρέπει να γίνεται το πρώτο τεστ ΠΑΠ;
Η πρώτη εξέταση πρέπει να γίνεται ένα με δύο χρόνια μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή ή στην ηλικία των 21 ετών.
Πως γίνεται;
Ο γιατρός με τη βοήθεια ενός οργάνου, του κολποδιαστολέα εξετάζει τον τράχηλό και στη συνέχεια με μια μικρή ξύλινη σπάτουλα κι ένα εργαλείο, που μοιάζει με μαλακό βουρτσάκι παίρνει δείγμα κυττάρων από τον κόλπο και τον τράχηλο. Το δείγμα, (κολπικό-τραχηλικο επίχρισμα) εναποθέτεται σε ένα «πλακάκι» το οποίο στη συνέχεια εξετάζεται από κυτταρολόγο.
Είναι επώδυνη η εξέταση;
Οι περισσότερες γυναίκες δεν νιώθουν καμία ιδιαίτερη ενόχληση. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις που ο κόλπος είναι ανατομικά στενός ή σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που υπάρχει ξηρότητα μπορεί να προκληθεί ένα ασθενές κάψιμο ή μία μικρή ενόχληση που περνάει αμέσως.
Υπάρχει πιθανότητα να παρατηρηθεί αίμα μετά την εξέτασηση;
Μετά την εξέταση μπορεί να παρατηρηθεί μια πολύ μικρή παρουσία αίματος στον κόλπο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και συνήθως υποχωρεί μετά από κάποιες ώρες.
Πότε πρέπει να γίνεται εξέταση;
Η καλύτερη περίοδος για να γίνει το τεστ είναι το χρονικό διάστημα που ξεκινάει 5 με 6 μέρες μετά το τέλος της περιόδου μέχρι την επόμενη περίοδο.
Απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία;
Για να είναι τα αποτελέσματα όσο δυνατόν περισσότερο ακριβή θα πρέπει να αποφευχθεί η ερωτική επαφή, η χρήση ταμπόν, τα σπερματοκτόνα, οι ενδοκολπικές αλοιφές και οι κολπικές πλύσεις για τουλάχιστον ένα 48ωρο πριν την εξέταση.
Κάθε πότε πρέπει να γίνεται το τεστ ΠΑΠ;
Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Στις περιπτώσεις που τα αποτελέσματα δεν είναι φυσιολογικά απαιτείται το τεστ Παπ να γίνεται συχνότερα (κάθε 3 με 6 μήνες).
Σε ηλικίες άνω των 30 ετών θα ήταν καλό να διενεργηθεί παράλληλα και εξέταση ταυτοποίησης για τον ιό HPV.