Απαγορευμένες τροφές

Ποιες τροφές απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

 

Ωμά ή ημιμαγειρεμένα κρέατα

Απαγορεύονται τα ωμά ή ημιμαγειρεμένα κρέατα και πουλερικά. Αυτό σημαίνει ότι το κρέας που θα τρώτε δεν πρέπει να έχει υπόλειμμα αίματος (κόκκινο χρώμα όταν το κόβετε). Έτσι αποφεύγονται μολύνσεις από μικρόβια όπως το κολοβακτηρίδιο, η σαλμονέλλα και το τοξόπλασμα.

 

Κιμάς άγνωστης προέλευσης

Απαγορεύεται ο κιμάς άγνωστης προέλευσης (πχ από εστιατόρια). Το κρέας σε μορφή κιμά θα πρέπει να είναι φρέσκο, φρεσκοκομμένο και καλά μαγειρεμένο. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε την πιθανότητα μόλυνσης από κολοβακτηρίδιο, σαλμονέλλα και τοξόπλασμα.

 

Ωμά αβγά

Απαγορεύονται τα ωμά αβγά γιατί υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλλας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγετε και τις άγνωστης προέλευσης κρέμες ή μαγιονέζες που μπορεί να περιέχουν ωμό αβγό.

 

Τόνος, ξιφίας

Να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση ψαριών όπως ο ξιφίας, ο τόνος, ο σολωμός, το σκουμπρί και άλλα μεγάλα ψάρια που δεν υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του σώματος τους σε υδράργυρο, που μπορεί να βλάψει το έμβρυο.

 

Συκώτι

Απαγορεύεται η υπερκατανάλωση  συκωτιού το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνη A, καθώς η υπερβιταμίνωση Α  μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση στο έμβρυο.

 

Εντόσθια

Τα φαγητά που περιέχουν εντόσθια (κοκορέτσι, μαγειρίτσα κλπ) μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες από συκώτι (υπερβιταμίνωση Α), κολοβακτηρίδια και άλλα μικρόβια και γενικώς δεν ενδείκνυνται για κατανάλωση. Ο σπλήνας  και το συκώτι παλιά συστηνόταν στις εγκύους επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου. Ωστόσο αντίστοιχη ποσότητα και μεγαλύτερη μπορεί να πάρει η έγκυος με έναν συνδυασμό κόκκινου κρέατος στη διατροφή και ενός συμπληρώματος σιδήρου.

 

Άπλυτα λαχανικά 

Θα πρέπει να αποφεύγετε  να τρώτε άπλυτα λαχανικά λόγω του κινδύνου της τοξοπλάσμωσης . Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν τρώτε σαλάτες σε εστιατόρια.

 

Sushi, ωμά ψάρια

Απαγορεύεται το sushi και τα ωμά ψάρια γενικώς λόγω του κνδύνου της λιστερίωσης.

 

Άγνωστης προέλευσης γάλα

Απαγορεύονται τα άγνωστης προέλευσης γαλακτοκομικά καθώς και το μη παστεριωμένο γάλα (πχ από ντόπιο παραγωγό). Να αποφεύγετε  επίσης τυριά όπως το Roquefortcamembert και brie λόγω της πιθάνοτητας να έχουν μολυνθεί με λιστέρια.