Διατροφή και τρόπος ζωής

Η διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι, για όλες τις γυναίκες, από τις ομορφότερες περιόδους της ζωής τους. Πρόσφατες έρευνες όμως έδειξαν ότι αρκετά μεγάλο ποσοστό εξ αυτών συνεχίζουν να καπνίζουν και να πίνουν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίς να γνωρίζουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνού και του αλκοόλ στην εγκυμοσύνη.

Ένα και μόνο τσιγάρο περιέχει περισσότερες από 4000 τοξικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων κυανιούχων, νικοτίνης, μόλυβδο και τουλάχιστον 60 καρκινογόνες ουσίες. Όταν μια γυναίκα καπνίζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυτά τα επιβλαβή συστατικά περνούν στο αίμα της και στη συνέχεια περνούν στη μοναδική πηγή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών που έχει το έμβρυο στον πλακούντα, αναγκάζοντας το έτσι να εισπνεύσει τον καπνό μας.

Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ, ακόμα και μίκρη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, όταν δημιουργούνται τα όργανα του σώματος του εμβρύου. Και αυτό γιατί το αλκοόλ περνάει από τον πλακούντα κατευθείαν στο αίμα του παιδιού. Εκεί το οινόπνευμα δρα στα εγκεφαλικά κύτταρα και τον οργανισμό του εμβρύου και  μπορεί να προκαλέσει αρκετές γενετικές ανωμαλίες.

Μπορεί εύκολα έτσι να καταλάβει κανείς πόσο σημαντική είναι η αποφυγή ορισμένων συνηθειών μας για κάποιους μήνες, ώστε να φέρουμε στον κόσμο υγιή και αρτιμελή παιδιά.

Σε αντίθεση με αυτό που ο πολύς κόσμος πιστεύει, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι αναγκαίο να τρώτε για δύο. Ο μεταβολισμός του σώματός σας είναι αποτελεσματικός στην εγκυμοσύνη. Είναι καλύτερο να ακολουθήσετε μια σωστή ισορροπημένη διατροφή για να εξασφαλίσετε την άριστη ανάπτυξη του μωρού σας, αφού αυτή επηρεάζεται άμεσα από τον τρόπο διατροφής σας. Μια δίαιτα ανεπαρκής ή μη ισορροπημένη μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη των οστών και των δοντιών καθώς, επίσης, και στο βάρος του παιδιού. Η ποιότητα της τροφής και όχι η ποσότητα είναι καθοριστική.