Διαταραχές κύκλου

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Κάθε μήνα η μήτρα της γυναίκας ετοιμάζεται για να υποδειχθεί μια πιθανή εγκυμοσύνη. Έτσι, τα κύτταρα, που φυσιολογικά επενδύουν την εσωτερική κοιλότητα της μήτρας, πολλαπλασιάζονται και μεγαλώνουν, με σκοπό να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για να εμφυτευτεί το πιθανά γονιμοποιημένο ωάριο, το οποίο θα εξελιχθεί σε έμβρυο. Για να μπορεί να τραφεί το γονιμοποιημένο ωάριο, αυξάνεται και η κυκλοφορία του αίματος ανάμεσα στα κύτταρα αυτά.

Η «περίοδος» (Έμμηνος ρύση), είναι η φυσιολογική, ανά τακτά χρονικά διαστήματα (περίπου κάθε μήνα), αποβολή αίματος από τον κόλπο. Αυτό συμβαίνει γιατί σε περίπτωση που δεν υπάρξει γονιμοποίηση και εγκυμοσύνη αποβάλλεται ο εσωτερικός αυτός κυτταρικός χιτώνας μαζί με ποσότητα αίματος.  Ο κύκλος υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρήσεως (περιόδου) ως την πρώτη μέρα της επομένης. Φυσιολογικός θεωρείται ο κύκλος των 28 ημερών με μικρές αποκλίσεις προς τα πάνω και προς τα κάτω.

 

ΠΟΤΕ ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ

 

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΟΡΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΥ

Η κυκλική εμφάνιση της περιόδου, σταθερά κάθε μήνα, βασίζεται στην ισορροπία των ορμονών. Αν η ισορροπία διαταραχτεί, αυτόματα σημαίνει και διαταραχές στον κύκλο.

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι οι βασικότερες «γυναικείες» ορμόνες. Διαταραχές στις ορμόνες αυτές προκαλούν και αντίστοιχες διαταραχές στην περίοδο.

Τουλάχιστον 20% των γυναικών εμφανίζουν διαταραχές του κύκλου τους. Συχνότερα, οι ανωμαλίες αυτές παρουσιάζονται στις ηλικίες κάτω των 20 και πάνω από 40 ετών.

Συνήθως η διάρκεια της περιόδου είναι 4 – 6 ημέρες. Παθολογικές θεωρούνται όσες έχουν διάρκεια λιγότερο από 2 ημέρες ή περισσότερες από 7. Η ποσότητα του αίματος είναι περίπου 30 ml, ενώ παθολογικό θεωρείται όταν η ποσότητα του αίματος ξεπερνά τα 80 ml.

Αν και φυσιολογικός θεωρείται ο κύκλος των 28 ημερών (με μικρές αποκλίσεις προς τα πάνω και προς τα κάτω), πρέπει να αναφέρουμε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των γυναικών έχει κύκλο ακριβώς τέτοιου διαστήματος.