Αρχόμενη εγκυμοσύνη

Μπορεί να μην φαίνεστε ακόμα έγκυος, αλλά το νιώθετε. Αυτό συμβαίνει διότι ένα κύμα ορμονών κατακλύζει το σώμα σας, προκειμένου να το προετοιμάσει για να φιλοξενήσει το μωρό σας για τους επόμενους 9 μήνες. Έτσι ενδέχεται να εμφανιστούν ποικίλα και πρωτόγνωρα για σας συμπτώματα και ενοχλήσεις. Αρχικά θα εμφανιστούν μεταβολές στους μαστούς, οι οποίοι είναι πιθανόν να διογκωθούν και να είναι ευαίσθητοι, ενώ οι θηλές μεγαλώνουν και σκουραίνουν. Υπάρχει πιθανότητα να έχετε ναυτίες, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, που μπορεί να οδηγήσουν σε επεισόδια εμέτων. Μπορεί να έχετε εύκολη κόπωση, ενώ ενδέχεται να εμφανιστεί και υπνηλία για μεγάλο μέρος της ημέρας.

Μπορεί να υπάρξουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σας σύστημα, όπως καούρες και δυσκοιλιότητα. Αυτά οφείλονται στην επίδραση της προγεστερόνης, η οποία παράγεται για να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη σας, αλλά προκαλεί χαλάρωση όλων των μυϊκών ινών του σώματος, και αυτό έχει ως συνέπεια τα συμπτώματα αυτά.

Η συχνουρία εξάλλου, αποτελεί συχνό σύμπτωμα της αρχόμενης κύησης.

Επίσης, μπορεί σπανιότερα να υπάρξουν συμπτώματα όπως μεταλλική γεύση, αποστροφή σε συγκεκριμένες οσμές και τροφές και πονοκέφαλοι.

Η εγκυμοσύνη, εκτός από χαρμόσυνο γεγονός, αποτελεί και μια περίοδο στη ζωή σας που χαρακτηρίζεται από έντονες μεταβολές στη διάθεσή σας . Τα πρωτόγνωρα συμπτώματα που μπορεί να έχετε, και ο ρόλος της νέας μητέρας που καλείστε να διαδραματίσετε, σας γεμίζει άγχος.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο οργανισμός υφίσταται μια σειρά αλλαγών, που είναι απολύτως φυσιολογικές, ωστόσο γεννούν πρωτόγνωρα για σας συμπτώματα, που ενίοτε είναι ενοχλητικά. Γνωρίστε το σώμα σας. Συνειδητοποιείστε ότι τα συμπτώματα αυτά είναι φυσιολογικά και φυσικά προσωρινά.

Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι συνήθως η εγκυμοσύνη είναι μια όμορφη περιπέτεια που διαρκεί 40 εβδομάδες και μαζί με τον σύντροφό σας και σύμβουλο τον μαιευτήρα σας, θα πρέπει να την ζήσετε όσο πιο ευχάριστα γίνεται. Ακολουθώντας τις απλές οδηγίες που θα σας δώσει ο γιατρός σας και με συστηματική παρακολούθηση, θα κάνετε αυτή τη διαδρομή με απόλυτη ασφάλεια για σας και το μωρό σας.