Οστεοπόρωση

Τι είναι η οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι η μια συχνή μεταβολική πάθηση των οστών, στην οποία τα οστά γίνονται πιο αδύναμα και εύθραυστα λόγω της απώλειας της οστικής μάζας και της διαταραχής στην αρχιτεκτονική τους, με συνέπεια την αύξηση του κινδύνου για δημιουργία καταγμάτων.

Στην οστεοπενία η μείωση της οστικής μάζας είναι μικρότερη από ότι στην οστεοπόρωση και ο κίνδυνος καταγμάτων μικρός. Οι ασθενείς που έχουν οστεοπενία κινδυνεύουν να αναπτύξουν μελλοντικά οστεοπόρωση.

 

Ποιοι πάσχουν οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία σε γυναίκες και άνδρες. Η συχνότητα εμφάνισης της αυξάνει όμως προοδευτικά με την ηλικία και είναι πιο συχνή σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

 

Τι συμπτώματα προκαλεί η οστεοπόρωση;

Η ελάττωση της οστικής πυκνότητας δεν προκαλεί συμπτώματα. Η οστεοπενία και η οστεοπόρωση είναι καταστάσεις που εξελίσσονται αθόρυβα.

Σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να υπάρξουν συμπτώματα όπως πόνοι στην πλάτη και τα οστά. Σε ακόμη πιο προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να προκληθούν και κατάγματα στα οστά, κυρίως στους σπονδύλους, στα ισχία, και στους καρπούς.

 

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;

Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας είναι η εξέταση που μας δείχνει σε τι κατάσταση βρίσκονται τα οστά μας.

Η εξέταση πρέπει να γίνεται σε όλες τις γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση και να επαναλαμβάνεται μια φορά το χρόνο.

 

Ποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση;

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση οστεοπόρωσης είναι:
• Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων λόγω διαταραχών της εμμήνου ρύσεως ή εμμηνόπαυσης αυξάνουν τον κίνδυνο για οστεοπόρωση.
• Η ηλικία, όσο αυξάνει τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να παρουσιάστει οστεοπόρωση.
• Μειωμένη άσκηση, καθιστική ζωή και παρατεταμένη παραμονή στο κρεβάτι, συμβάλλουν στην αύξηση του ρυθμού απώλειας της οστικής πυκνότητας και στην ανάπτυξη οστεοπόρωσης.
• Διατροφικοί παράγοντες: Η πρόσληψη ανεπαρκούς ποσότητας ασβεστίου και βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση.
• Το κάπνισμα μειώνει το επίπεδο των οιστρογόνων στις γυναίκες και μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση.
• Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε αυξημένη απώλεια της οστικής πυκνότητας.
• Οικογενειακό ιστορικό: Υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση για την οστεοπόρωση. Αν ένα μέλος της οικογένειας προσβληθεί από οστεοπόρωση ή παρουσιάσει οστεοπορωτικό κάταγμα, οι πιθανότητες για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να εμφανίσουν οστεοπόρωση είναι αυξημένες.
• Οι μικρού αναστήματος και λεπτές γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για οστεοπόρωση.
• Ορισμένα φάρμακα όπως η κορτιζόνη (μακροχρόνια χορήγηση) αυξάνουν τον κίνδυνο για οστεοπόρωση.

 

Πως αντιμετωπίζεται η οστεοπόρωση;

Η αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης έχει σαν στόχο την μείωση του ρυθμού απώλειας της οστικής μάζας και την αύξηση της αντοχής των οστών. Χρησιμοποιούνται διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα για το σκοπό αυτό, όπως οιστρογόνα, διφωσφονικά, ασβέστιο, παράγωγα της βιταμίνης D κ.α. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας ποικίλει κατά περίπτωση.