Εγκυμοσύνη και καφεΐνη
Σχετικά με τον καφέ και τα διάφορα άλλα καφεϊνούχα σκευάσματα, υπάρχει ακόμα και σήμερα μία σχετική αμφισβήτηση όσον αφόρα την ασφάλειά τους. Η καφεϊνη δεν ανήκει στις τερατογόνες ουσίες.Σύμφωνα με μία έρευνα μόνο η υπερβολική κατανάλωση καφέ(>5 κούπες ημερησίως σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολών). Η αμερικάνικη Διαιτολογική εταιρεία συνιστά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η λήψη της καφεϊνης να περιορίζεται σε 200mg ημερησίως(έως 2 κούπες καφέ)
Εγκυμοσύνη και αλκοόλ
Πολλές μέλλουσες μητέρες ρωτούν για την κατανάλωση αλκοόλ και αν είναι ασφαλές να πίνουν έστω και με μέτρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι δύσκολο να πει κανείς ποιο είναι το «ασφαλές» επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ. Οι επίσημες οδηγίες όμως (που υποστηρίζονται από όλο τον ιατρικό κόσμο), συστήνουν να μην πίνετε καθόλου αλκοόλ ώσπου να γεννηθεί το μωρό σας.
Τι συμβαίνει όταν πίνετε αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Αξίζει να θυμάστε πως κάθε φορά που πίνετε αλκοόλ ενώ είστε έγκυος, το μοιράζεστε με το αγέννητο μωρό σας κι έχει αποδειχτεί πως η κατανάλωσή του σε τακτική βάση μπορεί να αποβεί επιζήμια.
Το αλκοόλ φτάνει γρήγορα στο μωρό σας μέσω του πλακούντα. Μπορεί να εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος του μωρού σας και βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα συγκέντρωσης με το δικό σας αίμα, απαιτώντας όμως το διπλάσιο χρόνο για να αποβληθεί απ’ τον οργανισμό του.
Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για το μωρό από την κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη;
Πίνοντας πάνω από δύο μονάδες αλκοόλ τη μέρα σημαίνει πως το μωρό σας έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα μάθησης, ομιλίας, διάσπασης προσοχής, γλωσσικά προβλήματα και υπερκινητικότητα. Αυτές οι βλαβερές συνέπειες είναι γνωστές ως συνέπειες του Εμβρυικού Αλκοολικού Συνδρόμου.
Αν πίνετε πάνω από έξι μονάδες αλκοόλ τη μέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διατρέχετε άμεσα τον κίνδυνο να γεννήσετε ένα μωρό με Εμβρυικό Αλκοολικό Σύνδρομο (ΕΑΣ). Αυτό σημαίνει ένα παιδί που ενδέχεται να αντιμετωπίζει σοβαρή διανοητική και σωματική καθυστέρηση στην ανάπτυξη, προβλήματα συμπεριφοράς και ανωμαλίες σχηματισμού στο πρόσωπο, αλλά και στην καρδιά.
Πίνοντας αλκοόλ στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης
Η αλήθεια είναι πως οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο μωρό η κατανάλωση μερικών ποτηριών αλκοόλ στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Πολλές γυναίκες είχαν καταναλώσει αλκοόλ προτού ανακαλύψουν πως κυοφορούν και γέννησαν υγιή μωρά. Είναι καλύτερο, όμως, να απέχετε τελείως από το αλκοόλ αμέσως μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος.
Τι θεωρείται ως μία μονάδα αλκοόλ
*Μία μονάδα αλκοόλ είναι:
- 0,4 του λίτρου απλή μπύρα
- 0,2 του λίτρου δυνατή μπύρα
- 1 μικρό ποτήρι κρασί
- 1 μεζούρα αλκοόλ (ουίσκι, βότκα κ.λπ.)
- 1 μικρό ποτήρι λικέρ
Τι μπορείτε να πίνετε όσο είστε έγκυος;
Η αλήθεια είναι ότι το αλκοόλ και η εγκυμοσύνη δεν συμβαδίζουν. Αν, όμως, θέλετε κάποια στιγμή να πιείτε κάτι για να γιορτάσετε την πιο χαρούμενη περίοδο της ζωής σας, αρκεστείτε σε μία μπύρα ή κάποιο κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ.
Εγκυμοσύνη και τρόπος ζωής
Πέρα από την διατροφή, όμως, είναι και ο συνολικότερος τρόπος ζωής μίας εγκύου που έχει σημασία για τη σωστή έκβαση μιας εγκυμοσύνης. Η χρήση του υπολογιστή ή του φούρνου μικροκυμάτων, οι βαφές μαλλιών και τα μανό, όλα δημιουργούν μύθους που μπερδεύουν και δημιουργούν ερωτηματικά.
1. Φούρνος μικροκυμάτων: Μέχρι σήμερα καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει ότι ο φούρνος μικροκυμάτων βλάπτει το έμβρυο.
2. Υπολογιστής: Η ακτινοβολία είναι μικρής κλίμακας, ιδιαίτερα σήμερα με την χρήση των LCD οθονών, οπότε ο κίνδυνος είναι περιορισμένος. Οι πολλές ώρες όμως στο πληκτρολόγιο μπορούν να επιταχύνουν την εμφάνιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα, καθώς οι αρθρώσεις είναι πολύ πιο ευαίσθητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
3. Ταξίδι με αεροπλάνο: Άγχος δημιουργεί η ακτινοβολία που θα δεχθεί μία έγκυος στον έλεγχο ασφαλείας, αλλά και στην πίεση που θα νιώσει από το μεγάλο υψόμετρο. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η αλλαγή της πίεσης του αέρα μέσα στην καμπίνα μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Αν, ωστόσο, η πτήση στην οποία θα επιβιβαστεί η έγκυος είναι μεγαλύτερη της μιας ώρας, καλό είναι να σηκώνεται και να περπατά τακτικά, ενώ αν πρόκειται για πτήση πολλών ωρών θα χρειαστεί να κάνει νωρίτερα μία αντιθρομβωτική ένεση.
4. Βαφές μαλλιών/μανό: Οι περισσότεροι γιατροί τείνουν να συμβουλεύουν τις έγκυες να μην βάφουν τα μαλλιά τους, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο που συμβαίνουν και οι βασικότερες αλλαγές στο έμβρυο.Έρευνες που να ξεκαθαρίζουν την ασφάλεια των βαφών των μαλλιών κατά την εγκυμοσύνη δεν υπάρχουν.Αντίστοιχη είναι και η φιλοσοφία απέναντι στα μανό. Με βάση το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα τεκμηριωμένα στοιχεία, θα ήταν προτιμότερο να αποφευχθεί το βάψιμο των μαλλιών και η χρήση μανό κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.
5. Κάπνισμα: Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται ότι ευθύνεται για γέννηση παιδιών με χαμηλό βάρος, πρόωρο τοκετό, αποκόλληση πλακούντα, χαμηλή πρόσφυση πλακούντα και νεογνικό θάνατο.Υπάρχει επίσης συσχέτιση του καπνίσματος με την ανάπτυξη άσθματος και μεγαλύτερης ευαισθησίας σε λοιμώξεις στα νεογνά.
6. Επάγγελμα: Κάθε γυναίκα όταν η εγυμοσύνη της δεν παρουσιάζει προβλήματα μπορεί να συνέχισει την εργασία της μέχρι λίγο χρονικό διάστημα πριν τον τοκετό. Θα πρέπει να αποφεύγει όμως την πολύωρη ορθοστασία και την άρση βάρους.
7. Άσκηση: Μελέτες έχουν δείξει ότι ήπια άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν προκαλεί επιπλοκές. Επί απουσίας αντενδείξεων τις οποίες θα αξιολογήσει ο γιατρός κάθε εγκυμονούσα μπορεί να γυμνάζεται 30min ή περισσότερο την ήμερα. Δραστηριότητες που ενέχουν τον κίνδυνο πτώσης θα πρέπει να αποφεύγονται.
8. Επαφές: Είναι γενικά αποδεκτό ότι όταν μια εγκυμοσύνη εξελίσεται φυσιολογικά οι επαφές επιτρέπονται. Μόνο στην περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος αποβολής ή πρόωρου τοκετού οι επαφές θα πρέπει να αποφεύγονται.
9. Οδοντίατρος: Καλή οδοντική υγιεινή επιβάλλεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οδοντιατρικές πράξεις όπως καθαρισμός, σφράγισμα και η διενέργεια τοπικής αναισθησίας δύναται να γίνουν με ασφάλεια. Η περιοδοντική νόσος μάλιστα συσχετίζεται με αύξηση του κινδύνου για πρόωρο τοκετό, η θεραπεία της όμως δεν έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το ρίσκο.
10. Χρήση ναρκωτικών ουσιών: Η χρήση κάνναβης σχετίζεται με χαμηλό βάρος γέννησης και θάνατο του εμβρύου. Η κοκαΐνη αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης και ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου.