ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: Δυσκοιλιότητα, Αιμορροΐδες, Παλινδρόμηση, Ναυτία, Εμετός, Οσφυαλγία ( μαξιλάρι στην πλάτη, αποφυγή των παπουτσιών με ψηλά τακούνια), Αδυναμία, Ήπιος Πονοκέφαλος, Υπνηλία, Αϋπνία, Ήπια κολπική υπερέκκριση, Κιρσοί, Μαστοδυνία, Ήπια κοιλιακά άλγη.
ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΟΛΥΩΡΗΣ ΟΡΘΟΣΤΑΣΙΑΣ- ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΟΥΣ- ΕΝΤΟΝΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ: Όχι άσκηση στις ακόλουθες παθήσεις της μητέρας : Σοβαρό άσθμα, καρδιολογικά προβλήματα, ορθοπεδικές παθήσεις καθώς και σε προβλήματα στην παρούσα κύηση όπως κοντός τράχηλος, δίδυμη κύηση, υπέρταση κυήσεως, χαμηλή θέση πλακούντα, έμβρυο που δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά, κολπική αιμόρροια.
ΑΛΚΟΟΛ, ΚΑΦΕΣ, ΚΑΠΝΙΣΜΑ (απαγορεύεται αυστηρώς το κάπνισμα και το αλκοόλ, όχι υπερκατανάλωση καφέ- έως 2 φλιτζάνια την ημέρα)
ΙΩΣΕΙΣ (γρίπη, κοινό κρυολόγημα,κορωνοίος κ.α.): αποφυγή επαφής με αρρώστους (χειραψία, φιλιά), χρήση μάσκας, πολύ καλό πλύσιμο των χεριών και να αποφεύγετε να τρώτε από το ίδιο πιάτο ή να πίνετε από το ίδιο ποτήρι με άλλα άτομα και κυρίως με μικρά παιδιά.
ΣΥΝΟΥΣΙΑ: Αποφυγή το 1ο τρίμηνο, όχι επαφές σε αιμόρροια, συσπάσεις, χαμηλή θέση πλακούντα κοντός τράχηλος.
ΒΑΦΕΣ ΜΑΛΛΙΩΝ-ΒΕΡΝΙΚΙΑ ΝΥΧΙΩΝ (αποφυγή το 1ο τρίμηνο, μετά το 1ο τρίμηνο προτιμότερες οι φυτικής προέλευσης βαφές για τα μαλλιά).
ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ: Ειδικά το 1Ο τρίμηνο (σάουνα, Jacuzzi, ηλεκτρική κουβέρτα, μπάνιο σε μπανιέρα γεμάτη με πολύ ζεστό νερό).
ΡΟΥΧΑ –ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ (προτίμηση στα άνετα ρούχα και αποφυγή των παπουτσιών με ψηλά τακούνια)
ΟΔΗΓΗΣΗ-ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (απαραίτητη η σωστή εφαρμογή)
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΟΝΤΙΩΝ (μπορεί να γίνουν οδοντιατρικές πράξεις όπως καθαρισμός ,σφράγισμα και να χρησιμοποιηθεί τοπική αναισθησία).
ΠΟΛΥΩΡΑ ΤΑΞΙΔΙΑ (λήψη υγρών ,ασκήσεις ποδιών, έγερση κατά διαστήματα).
ΦΑΡΜΑΚΑ: Κάποια επιτρέπονται –κάποια όχι. Εάν λαμβάνετε κάποιο φάρμακο να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Από παυσίπονα επιτρέπονται μόνο όσα περιέχουν παρακεταμόλη όπως Depon, Panadol, Apotel.
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Καλό είναι να αποφύγετε να κάνετε ακτινογραφία και εδικά αξονική. Υπερηχογράφημα και Μαγνητική(χωρίς χρήση παραμαγνητικής ουσίας) μπορεί να γίνει με ασφάλεια κατά την εγκυμοσύνη .
ΕΜΒΟΛΙΑ: Εμβόλιο Γρίππης: πρέπει να γίνεται εμβολιασμός όλων των εγκύων για τη γρίπη (Οκτ-Μαιος). Εμβόλιο Κοκκύτη: συνιστάται εμβολιασμός από 28η-32η εβδομάδα.
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ: Ενημέρωση του γιατρού εάν υπάρχουν νοσήματα όπως έρπης, σύφιλη, κονδυλώματα, ηπατίτιδα, AIDS. Σε συχνές υποτροπές έρπη θα πρέπει να δοθεί αγωγή τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
-ΚΡΕΑΤΙΚΑ(να αποφεύγονται): Μη μαγειρεμένο καλά κρέας(κίνδυνος για τοξόπλασμα), καπνιστό κρέας, ωμό κρέας(ταρτάρ), προμαγειρεμένα προϊόντα κρέατος χωρίς επιπλέον μαγείρεμα ή ζέσταμα (πατέ), συκώτι, εντόσθια (λόγω μεγάλης περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α).
–ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ(να αποφεύγονται): Ωμό ψάρι (sushi), καπνιστό ψάρι (κίνδυνος λιστέριας), οστρακοειδή(μύδια, στρείδια), τόνος, σκουμπρί, ξιφίας, σολωμός (λόγω πιθανής μεγάλης περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα).
-ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ(να αποφεύγονται): Μη παστεριωμένο γάλα ή προϊόντα που προέρχονται από μη παστεριωμένο γάλα, μαλακά τυριά (φέτα, ροκφόρ, μπρι -καμαμπέρ-ανθότυρο).
-ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΦΡΟΥΤΑ: Θα πρέπει να είναι καλά πλυμένα εάν καταναλώνονται νωπά, να αποφεύγονται έτοιμες σαλάτες με νωπά λαχανικά. Επίσης οι επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με ωμό κρέας ή νωπά λαχανικά-φρούτα καθώς και τα μαχαιροπίρουνα που χρησιμοποιούνται για την κοπή τους θα πρέπει να πλένονται πολύ καλά.
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ
Σε περίπτωση επαφής με ζώα κυρίως γάτες, αλλά και σκυλιά θα πρέπει να γίνει πολύ καλό πλύσιμο των χεριών. Συνιστάται επίσης να γίνεται χρήση γαντιών όταν εκτελούνται εργασίες στον κήπο και όταν απορρίπτονται τα κόπρανα των ζώων. Να αποφεύγεται η σίτιση των ζώων με ωμό ή μη καλά μαγειρεμένο κρέας και να γίνεται περιορισμός των γατών μέσα στο σπίτι. Να μην επιτρέπετε στα κατοικίδια να ανεβαίνουν πάνω σε τραπέζια που χρησιμοποιούνται για φαγητό.