Εμβόλια

Τα εμβόλια που πρέπει να γίνονται ως ρουτίνα στην εγκυμοσύνη είναι:

1. Το αδρανοποιημένο (αποτελείται από νεκρό ιό) εμβόλιο της γρίπης

2. Το εμβόλιο διφθερίτιδας, τέτανου και του κοκκύτη (Tdap)

 

Εμβόλιο γρίπης

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες κατά την κύηση ή την γαλουχία βρίσκονται σε κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον ιό της γρίπης έστω και εάν δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου. Ο ιός της γρίπης μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της εγκύου αλλά και στο έμβρυο για αυτό και η χορήγηση του εμβολίου της γρίπης συστήνεται να γίνεται σε κάθε έγκυο που κυοφορεί κατά την περίοδο μετάδοσης της γρίπης (χειμερινοί μήνες). Επιπρόσθετα ο εμβολιασμός της εγκύου για τη γρίπη προστατεύει παράλληλα τα βρέφη κάτω των 6 μηνών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για τη γρίπη. Το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές και μπορεί να γίνει σε όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης.

 

Εμβόλιο διφθερίτιδας, τέτανου και κοκίτη (Tdap)

Τα τελευταία χρόνια η συχνότητα του κοκκύτη ολοένα αυξάνεται εξαιτίας της εξασθένησης της ανοσίας (προστασία του οργανισμού από τη νόσο) που προσφέρει το εμβόλιο στην πορεία του χρόνου. Οι ενήλικες είναι η κύρια πηγή μετάδοσης της νόσου στα βρέφη κάτω των τριών μηνών που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά από κοκίτη.
Γι’ αυτό το λόγο η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών (ACIP) του CDC προτείνει τον εμβολιασμό με Tdap όλων των εγκύων σε κάθε εγκυμοσύνη κατά προτίμηση από την 28η έωσ την 32η εβδομάδα της κύησης. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα εάν έχουν ιστορικό νόσησης από κοκκύτη διότι η νόσηση από κοκκύτη δεν προσφέρει προστασία από τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής.

 

Ποια εμβόλια καλύτερα να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη;
Τα εμβόλια που παρασκευάζονται από ζωντανούς ιούς όπως το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς, της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς συστήνεται να αποφεύγονται να χορηγούνται κατά τη διάρκεια της κύησης. Για αυτό πρέπει να γίνονται προσπάθειες εμβολιασμού των γυναικών προ ή μετά την εγκυμοσύνη για αυτά τα νοσήματα.

 

Άλλα εμβόλια που μπορούν να γίνουν στην εγκυμοσύνη σε γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν είναι: της ηπατίτιδας Α, της ηπατίτιδας Β και της μηνιγγίτιδας.